fbpx

Violiste Rosanne Philippens sprankelt

Home / Zeeuws orkest / Violiste Rosanne Philippens sprankelt

Violiste Rosanne Philippens sprankelt

Stravinsky was een hartstochtelijk kaartspeler en zijn balletmuziek ‘Jeu de cartes’ is daar getuige van. Het is een moeilijk te spelen compositie met een terugkerende passage tussen de delen en vele herkenbare citaten van andere componisten zoals Johann Strauss, Ravel en Rossini. De instrumenten spelen een spel zoals bij het kaarten: schudden, verdelen en dan op een luchtige dansante manier troeven uitspelen. De dans van de Joker met vijf variaties op een mars-motief vergt uiterste spitsheid en concentratie. Het Zeeuws Orkest (HZO) speelde goed, maar toch viel de spanning weg, jammer, de troeven werden pas na Stravinsky’s werk uitgespeeld.

Met volle overgave

Rosanne Philippens speelde de ‘Poème voor viool en orkest’ van Chausson met volle overgave, zwoel en erg melancholisch. Het werk is geïnspireerd op een gedicht van Toergenev en die Russische emotie kwam over. De bijna improvisatiemomenten van de violiste waren overtuigend en het orkest begeleidde sfeervol. In de ‘toegift’ kon Philippens uitpakken. In ‘Introduction et rondo capriccioso’ van Saint-Saëns mocht ze alle virtuoze registers opentrekken. Trapezewerk dat met bravoure werd gepresenteerd.

Op de Franse tour

Het concert werd aangekondigd als een uitvoering met als rode draad Franse muziek. Dan komen er vanzelf enkele uitdrukkingen naar boven: het orkest ging op de Franse tour, werd er gewerkt met de Franse slag of klonk alles heerlijk zuiders, vrolijk en zonovergoten. Met Ivan Meylemans als dirigent wordt er zeker niet gewerkt met de Franse slag, hij houdt zijn orkest kort en bij de les. In de werken na de pauze betaalde dit zich uit en speelde HZO de hoge troeven uit.

Hartstocht, verliefdheid en haat

Het symfonische gedicht ‘Carnaval Romain’ van Berlioz liet een prachtige althobo-solo horen en de vrolijkheid van een bont feest kwam over door de schwung waarmee gespeeld werd. In de suite ‘Pélleas et Mélisande’ van Fauré veranderde de sfeer regelmatig, maar alle emotie van hartstocht, verliefdheid en haat werden duidelijk overgebracht.

Tijdens dit voorjaarsconcert zorgden de blazers voor vele zonnige momenten en de strijkers produceerden een mooie homogene klank. In het slotwerk ‘De Tovernaarsleerling’ van Dukas mochten de musici helemaal los gaan. Het marcheren van bezemstelen, het klotsen van water en de woede van de tovenaar en de totale rust als de toverspreuk is uitgesproken, kwamen uit door sprakelend spel. HZO ging de uitdaging aan en won het spel.

Het Zeeuws Orkest o.l.v. Ivan Meylemans

PZC 18-03-2017 door Jeanette Vergouwen