fbpx

Ivan Meylemans

Home / Ivan Meylemans

Ivan Meylemans

Chef-dirigent

Chef-dirigent Ivan Meylemans (1971), een Belgische dirigent, studeerde aan het Koninklijk Conservatorium van Den Haag bij Ed Spanjaard en Jac van Steen, alwaar hij in 2001 afstudeerde.

In de jaren daaropvolgend, nam hij succesvol deel aan diverse internationale dirigentenwedstrijden. Hij won de internationale wedstrijd “Vahktang Jordania” in Kharkov (Oekraïne) en werd 3e laureaat in de befaamde Donatella Flick wedstrijd in Londen waar hij het London Symphony Orchestra dirigeerde met Bartóks “Wonderbaarlijke Mandarijn”.

Stroomversnelling

Vanaf dat moment verliep zijn carrière in een stroomversnelling met gastdirecties bij nagenoeg alle orkesten in Nederland en België, de filharmonische orkesten van Taipe, Seoel, Zagreb, Dortmund, Copenhagen, Luxemburg en de Nordwestdeutsche Philharmonie. Van 2007 tot 2012 was hij chefdirigent bij ‘Het Kamerorkest’ en tot 2014 fungeerde hij als assistent-dirigent aan de zijde van Mariss Jansons. In 2012 debuteerde Ivan Meylemans als operadirigent met de bejubelde productie ‘Manon’ van Jules Massenet bij opera Zuid. De jaren daaropvolgend werd hij uitgenodigd voor de producties Carmen (Bizet) en Die Fledermaus (J.Strauss).

Momenteel is Meylemans een veelgevraagd gastdirigent bij oa Het Koninklijk Concertgebouworkest, het Rotterdams Philharmonisch orkest, Philharmonie Zuidnederland, het SWR Sinfonieorchester (Stuttgart), Kymi Sinfonietta (Finland), Gävle Symfoniorkester (Zweden).

Sinds 2014 is hij als docent en dirigent verbonden aan de LUCA school of Arts (Leuven) en in 2015 werd hij aangesteld als chef-dirigent bij het Zeeuws Orkest in Middelburg.

 

“I was impressed by his technical ability,
his powers of communication to the orchestra,
his natural authority and the clarity of his musical ideas.”

Bernard Haitink

Profiel details