fbpx

Durf zorgt voor indrukwekkend concert

Home / Zeeuws orkest / Durf zorgt voor indrukwekkend concert

Durf zorgt voor indrukwekkend concert

De overheid preekt over originaliteit, vernieuwing en grensverleggende uitvoeringen en knijpt de subsidiestroom af. De kunstenaars zoeken naar nieuwe wegen en brengen soms verbluffend gedurfde uitvoeringen.

Het Zeeuws Orkest (HZO) speelt op deze situatie in. Het is een uitdaging, maar de musici gingen die uitdaging aan. Het tweede vioolconcert van Philip Glass is geschreven in 2000, Gidon Kremer verzorgde in 2013 de première en vier jaar later zorgen HZO en violist Mathieu van Bellen voor première in Zeeland. Het is een enerverend werk en het publiek kreeg misschien daarom voor de pauze twee heerlijk rustig kabbelende melodische werken te horen.

Ennio Morricone

HZO trad op met alleen de strijkers. Het thema van de film ‘Paradiso’ gecomponeerd door Ennio Morricone klonk zwoel en zette meteen de sfeer. Die paste overigens prima bij het weer van de afgelopen dagen. Je werd er warm van. Dirigent Meylemans zorgt bij elk concert voor een educatief element. Hij vertelt over de thema’s, de melodieën en de samenklanken (de harmonie). De ‘Serenade in C’ van Tsjaikovski toont zijn grote liefde voor de muziek van de 18de eeuw en vooral voor die van Mozart. De plechtige stijl van de Franse Ouverture, de elegante wals met veel modulaties, de lyrische elegie vol nostalgie en de speelse finale met Russische thema’s, vormen het visitekaartje van Tsjaikovski: zwierige melodieën en een kleurrijke harmonie.

Philip Glass

Je moet vioolconcert 2 van Glass eigenlijk vaker live horen, maar deze eerste kennismaking dwong respect af. De monumentale minimalistische stijl van Glass vergt veel van uitvoerders en publiek. De repetitieve elementen in de strijkerspartij zorgen voor een soort humuslaag waarop de vioolsolo tot volle bloei komt. De overeenkomsten met de vier jaargetijden van Vivaldi zijn ver te zoeken. Dat een synthesizer de continuo partij speelt is verfrissend, maar wat vooral boeit zijn de gesprekjes van de soloviool met kleine groepen strijkers. Telkens cirkelt de viool als een vogel boven de geluidsgolf van de andere instrumenten en zorgt voor speciale versieringen en effecten.

Mathieu van Bellen

speelde uiterst geconcentreerd en herschiep het werk van Glass. Fenomenaal klonken de solopassages (proloog en songs) die je kunt ervaren als cadensen. Alleen won de muzikaliteit het in deze soli van de virtuositeit. Skylive van Balakrishnan was een toegift met elementen van andere muziekstijlen en genres. HZO en Van Bellen vormden één swingende eenheid.

Het Zeeuws Orkest o.l.v. Ivan Meylemans m.m.v. Mathieu van Bellen (viool): Zomerconcert 2017 met werken van Morricone, Tsjaikovski, Glass en Balakrishnan. Gehoord 22 juni Nieuwe Kerk Zierikzee

PZC 23-06-2017 door Jeanette Vergouwen