fbpx

Voorjaarsconcert
met Beethoven en Brahms
13 maart Goes

Home / Voorjaarsconcertmet Beethoven en Brahms13 maart Goes

 

Fotografie: Ronald Knapp

Voorjaarsconcert
met Lisa Jacobs, viool
13 maart, Goes, 20:00 uur

*****

Voor dit concert zijn geen kaarten meer te koop. Kaarthouders ontvangen begin 2021 info over het concert.

 


Heerlijk programma met het Vioolconcert van Beethoven en de 1e serenade van Brahms.

Chef-dirigent: Ivan Meylemans
Solist: Lisa Jacobs
Lokatie: de Mythe, Goes
Datum: zaterdag 13 maart, 20:00 uur

 


Voorjaarsconcert met Lisa Jacobs, viool – 12 maart Terneuzen

Het verhaal…

Beethoven (1770-1827)
Het jaar 2020 is het “Beethovenjaar”. Tweehonderdvijftig jaar geleden werd Beethoven geboren.

Het vioolconcert heeft heiligenstatus. Prachtig voor de viool geschreven, vanaf de bloedlinke solo-inzet. Lyrisch, vloeiend, stromend en fenomenaal geconstrueerd. Wat dat laatste betreft: het is doorspekt met een bokkig klopmotiefje. Vijf paukenslagen klinken in maat 1: er is iets op komst. Beethovens voorgangers kenden dit ‘coup de théâtre’- trucje, dat bij het toneel bedoeld was om de aandacht van het publiek te trekken. Maar bij Beethoven wordt dit handigheidje de kiem waaruit de 25 minuten van het eerste deel opbloeien. Het komt steeds weer terug, om precies te zijn zeventig keer, en let eens op wat het allemaal teweeg brengt. Heiligenstatus, dit vioolconcert. Dat wil zeggen sinds de tweede helft van de negentiende eeuw, toen Beethoven al dood was. Want toen het op de dag vóór kerstavond 1806 in het Theater an der Wien in Wenen in première ging, had onze heilige meer weg van een onbegrepen martelaar. Wat ons dus juist zo boeit – dat hardnekkige klopmotiefje, zo op en top Beethoven – stootte toen op weerstand. De zegetocht van het vioolconcert zou pas beginnen toen de twaalfjarige violist Joseph Joachim het in 1844 in Londen speelde, met Mendelssohn als dirigent.

Brahms (1833-1897)
Brahms schreef de Serenade nr 1 als eerste uitgewerkte toenadering tot het genre van de symfonie. Nog steeds voelde hij de zware stap van Beethoven achter zich, probeerde hij  vanonder de slagschaduw van de symfoniereus uit te komen. Dat is hem gelukt, zeker in de versie voor groot orkest. De oorspronkelijke versie voor kamerbezetting heeft Brahms vernietigd – met zijn ongecompliceerde thema’s en doorschemerende volksdeuntjes.

Op de première in Hamburg in 1860 – voor 1200 man publiek – was hij zelf niet zo over het stuk te spreken, maar het publiek bleef net zo lang klappen, tot de componist zich voor het orkest vertoonde.

Lisa Jacobs

Nederlands violiste Lisa Jacobs wordt geroemd om haar gepassioneerde, meeslepende en virtuoze spel, verrassende programma’s en podiumpresentatie in combinatie met haar frisse uitstraling.

Op pas 17-jarige leeftijd maakte Lisa haar succesvolle debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly en speelde sindsdien meerdere malen in alle grote concertzalen van Nederland en verder over de hele wereld, zowel in kamermuziekverband op festivals, en als soliste met vele orkesten en gerenommeerde dirigenten, waarbij zij steevast door zowel het publiek als de pers met open armen wordt ontvangen.

Lisa Jacobs studeerde af met een tien met onderscheiding waarbij volgens de jury ‘superlatieven tekort schoten’ om haar spel te verwoorden.


Programma:

Beethoven: Vioolconcert
Brahms: 1e Serenade

Soliste: Lisa Jacobs, viool


 

 

 

Het voorjaarsconcert wordt ook door Het Zeeuws Orkest gespeeld in: