fbpx

Voorjaarsconcert
met Beethoven en Poulenc
13 juni Goes

Home / Voorjaarsconcertmet Beethoven en Poulenc13 juni Goes

 

Fotografie: Ronald Knapp

Verplaatst voorjaarsconcert
met Lisa Jacobs, viool
13 juni, Goes, 2 concerten.

aanvang 19.00 u en 21:00 u

*****

Voor dit concert zijn geen kaarten meer te koop. Kaarthouders ontvangen begin 2021 info over het concert.

 


Heerlijk programma met het Vioolconcert van Beethoven en sinfonietta van Poulenc.

Chef-dirigent: Ivan Meylemans
Solist: Lisa Jacobs
Lokatie: de Mythe, Goes
Datum: zondag 13 juni, 19.00 uur en 21:00 uur

 


Voorjaarsconcert met Lisa Jacobs, viool – 13 juni Terneuzen

Het verhaal…

Beethoven (1770-1827)
Het jaar 2020 was het “Beethovenjaar”. Tweehonderdvijftig jaar geleden werd Beethoven geboren.

Het vioolconcert heeft heiligenstatus. Prachtig voor de viool geschreven, vanaf de bloedlinke solo-inzet. Lyrisch, vloeiend, stromend en fenomenaal geconstrueerd. Wat dat laatste betreft: het is doorspekt met een bokkig klopmotiefje. Vijf paukenslagen klinken in maat 1: er is iets op komst. Beethovens voorgangers kenden dit ‘coup de théâtre’- trucje, dat bij het toneel bedoeld was om de aandacht van het publiek te trekken. Maar bij Beethoven wordt dit handigheidje de kiem waaruit de 25 minuten van het eerste deel opbloeien. Het komt steeds weer terug, om precies te zijn zeventig keer, en let eens op wat het allemaal teweeg brengt. Heiligenstatus, dit vioolconcert. Dat wil zeggen sinds de tweede helft van de negentiende eeuw, toen Beethoven al dood was. Want toen het op de dag vóór kerstavond 1806 in het Theater an der Wien in Wenen in première ging, had onze heilige meer weg van een onbegrepen martelaar. Wat ons dus juist zo boeit – dat hardnekkige klopmotiefje, zo op en top Beethoven – stootte toen op weerstand. De zegetocht van het vioolconcert zou pas beginnen toen de twaalfjarige violist Joseph Joachim het in 1844 in Londen speelde, met Mendelssohn als dirigent.

F. Poulenc (1899 – 1963) Sinfonietta

In opdracht van de BBC componeerde Poulenc zijn Sinfonietta in 1947. Een orkestwerk met vier delen, licht, veel populaire wendingen en dansritmes, en soms zelfs satirisch. Hij gaf het laatste deel de naam: Très vite et très gai (“erg snel en erg vrolijk”).

Musicologen hebben gewezen op enkele structurele zwakheden in het werk, maar om de componist te citeren: “Analyseer mijn muziek niet – hou ervan!”

Lisa Jacobs

Nederlands violiste Lisa Jacobs wordt geroemd om haar gepassioneerde, meeslepende en virtuoze spel, verrassende programma’s en podiumpresentatie in combinatie met haar frisse uitstraling.

Op pas 17-jarige leeftijd maakte Lisa haar succesvolle debuut met het Koninklijk Concertgebouworkest o.l.v. Riccardo Chailly en speelde sindsdien meerdere malen in alle grote concertzalen van Nederland en verder over de hele wereld, zowel in kamermuziekverband op festivals, en als soliste met vele orkesten en gerenommeerde dirigenten, waarbij zij steevast door zowel het publiek als de pers met open armen wordt ontvangen.

Lisa Jacobs studeerde af met een tien met onderscheiding waarbij volgens de jury ‘superlatieven tekort schoten’ om haar spel te verwoorden.


Programma:

Beethoven: Vioolconcert
Poulenc: Sinfonietta

Soliste: Lisa Jacobs, viool


 

 

 

Het voorjaarsconcert wordt ook door Het Zeeuws Orkest gespeeld in: