fbpx

Een prachtig programma met stukken van Poulenc, Ravel en Bizet

Home / Een prachtig programma met stukken van Poulenc, Ravel en Bizet
Een prachtig programma met stukken van Poulenc, Ravel en Bizet

Een prachtig programma met stukken van Poulenc, Ravel en Bizet

gecanceld programma. Naar verwachting zal dit programma in 2022 worden uitgevoerd.


Programma:

  • F. Poulenc – Sinfonietta
  • M. Ravel – Pavane pour une Infante Defunte
  • G. Bizet – Symphony No. 1 in C

F. Poulenc (1899 – 1963) Sinfonietta

In opdracht van de BBC componeerde Poulenc zijn Sinfonietta in 1947. Een orkestwerk met vier delen, licht, veel populaire wendingen en dansritmes, en soms zelfs satirisch. Hij gaf het laatste deel de naam: Très vite et très gai (“erg snel en erg vrolijk”).

Musicologen hebben gewezen op enkele structurele zwakheden in het werk, maar om de componist te citeren: “Analyseer mijn muziek niet – hou ervan!”


M. Ravel (1875 – 1937) Pavane pour une Infante Defunte

Na de Bolero is volgens velen de Pavane pour une infante défunte van de Fransman Maurice Ravel zijn populairste compositie. Ravel schreef het werk in 1899 voor piano, tien jaar later maakte hij een bewerking voor symfonieorkest. Als geen ander verstond Ravel de kunst van het instrumenteren.

De titel is een beetje raadselachtig. Pavane pour une infante défunte betekent letterlijk: Pavane voor een overleden prinses. Het stuk was direct een succes en bleef dat ook. Toen Ravel er in 1910 een orkeststuk van maakte, oogstte hiervoor opnieuw veel lof. Ravel raakte soms zeer geïrriteerd over het succes van zijn stuk. ‘Ik heb ook nog wel andere dingen gecomponeerd!’, zou hij menigmaal uitgeroepen hebben. En toen het stuk eens te langzaam werd gespeeld, zou hij de dirigent hebben toegebeten: ‘Luister eens, ik heb een dans voor een dode prinses geschreven en geen dode dans voor een prinses!’

 


G. Bizet (1838 – 1875) Symphony No. 1 in C

The Symphony in C is een vroeg werk van de Franse componist Georges Bizet. De 17 jarige Bizet schreef de symfonie in een maand tijd terwijl hij studeerde aan het Conservatorium van Parijs bij componist Charles Gounod. Het was duidelijk een studentenopdracht. Bizet toonde geen duidelijke interesse om het te laten uitvoeren of publiceren. Het stuk werd nooit tijdens zijn leven gespeeld. Wel gebruikte hij materiaal uit de symfonie in latere werken. Het werk wordt niet genoemd in de brieven van Bizet en het was onbekend bij zijn eerdere biografen. Tachtig jaar later werd het teruggevonden en met groot succes uitgevoerd: ‘betoverend’ en ‘charmant’ zo luidden de kritieken.


Kaartjes kopen:

 

 

 

Deze concerten worden verplaatst naar een later tijdstip in 2021 of 2022

 

 


 

 

Project details