fbpx

Najaarsconcert
met o.a The Wall Symphony van Douwe Eisenga

Home / Najaarsconcert met o.a The Wall Symphony van Douwe Eisenga

Najaarsconcert met The Wall Symphony – 8 en 13 sept. en 13 okt.

Chef-dirigent: Ivan Meylemans
Datum: 8 en 13 september en 13 oktober

The Wall Symphony van Douwe Eisenga

De Zeeuwse componist benadrukt dat hij zijn eigen Wall Symphony heeft geschreven, dus denkt u niet dat u naar een bewerking gaat luisteren. Maar de inspiratie ligt in The Wall van Pink Floyd. Het is een première, dus we zijn benieuwd.
Douwe typeert zijn symfonie als overdonderend, meeslepend en vol ritmisch spektakel. Deze omschrijving past ook prima bij de stukken die Het Zeeuws Orkest ook in deze concertserie speelt. Allemaal swingend en vol ritme.


Naughty Limericks van Sjtsjedrin.

Sjtsjedrin is een Russische componist en pianist.
Van 1973 tot 1990 was hij (als opvolger van Sjostakovitsj) voorzitter van de Unie van Russische Componisten (tegenhanger van de Bond van Sovjetcomponisten) waar hij thans nog een erefunctie bekleedt.

In 1989 verkreeg hij het lidmaatschap van de Akademie der Künste in Berlijn en ontving hij in 1992 de Russische Staatsprijs van president Boris Jeltsin voor zijn bijdragen aan de klassieke muziek. Hij was een virtuoos pianist en organist en trad zelf als solist op in de eerste drie premières van zijn zes pianoconcerten. Na de ineenstorting van het Sovjet imperium maakte Sjtsjedrin veelvuldig gebruik van de nieuwe mogelijkheden en maakte hij veel internationale reizen; nu verdeelt hij zijn tijd tussen München, Moskou en Litouwen.

Sjtsjedrin’s vroege composities zijn kleurrijk georkestreerd en vaak zijn er stukken volksmuziek in te horen.

Hij heeft vijf concerto’s geschreven voor orkest: de eerste, Naughty Limericks, een oneerbiedig, satirisch soort volkslied, is veruit de bekendste. Het werk dat hem voor het eerst op het internationale toneel vestigde.


Wat bindt André Rieu en Dmitri Sjostakovisj.

Hebt u zich wel eens afgevraagd wie de componist is van de wals die het orkest van André Rieu beroemd heeft gemaakt? Het antwoord is: Sjostakovitsj.
De overbekende wals is het 6e deel in de Jazz-Suite nr. 2 van Sjostakovitsj.
De Russische componist schreef deze suite in 1938 in opdracht van het Russisch Staatsorkest voor Jazz. Net zoals in zijn eerste suite komt ook in deze tweede jazz-suite de genialiteit en het gevoel voor humor van de componist sterk tot uiting. Hoewel de naam doet vermoeden dat men met echte onvervalste jazz te maken krijgt is dit niet geheel waar. Integendeel zelfs, de compositie bevat vrijwel geen jazz-elementen. Het is meer een ballet-suite met westerse, vooral Weense, invloeden uit de romantiek.
De beroemd geworden wals is eigenlijk een Weense wals ‘à la Johann Strauss`. De pogingen van Sjostakovitsj om aansluiting te krijgen met de Westerse romantiek zijn zeer duidelijk hoorbaar.

Van Sjostakovitsj speelt Het Zeeuws Orkest tot slot voor de pauze een leuke uitsmijter: Tahiti Trot, beter bekend als Tea for Two, een orkestratie uit de musical No, No, Nanette van Vincent Youmans
Eind jaren ’20 sprak de Sovjetregering, nog voordat Jozef Stalin aan de macht was, haar grote afkeer uit tegen de ‘decadente kapitalistische jazzmuziek`. Er gold echter nog geen verbod op jazzmuziek. Tea for Two werd een enorm succes in de Sovjet-Unie.


Programma:

Sjtsjedrin         Concerto for Orchestra “Naughty Limericks”
Sjostakovotsj  Jazz Suite II
Sjostakovotsj  Tahiti Trot (Tea for two)
Eisenga           The Wall Symphony, geïnspireerd op The Wall van Pink Floyd.

Kaartjes kopen:

U kunt uw kaarten telefonisch bestellen: 0118-628204 

Of Via onze geheel vernieuwde webshop:

Project details