fbpx

Tania Kross

Home / Tania Kross

Tania Kross

Mezzosopraan

Mezzosopraan Tania Kross (1976) werd geboren te Curaçao. Zij behaalde cum laude haar Bachelor en Masterdiploma aan het Utrechts Conservatorium.

Al tijdens haar opleiding won zij ­verschillende concoursen waaronder de eerste prijs van de Stichting Jong Muziektalent Nederland, de Rosa Ponselle International Competition for Vocal Arts in New York en het Cristina Deutekom Concours.

Na haar studie was zij lid van de Opera Studio in Amsterdam en werd zij door Het Concertgebouw verkozen tot ‘Rising Star’. Ze gaf een recital in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en ging op tournee langs de diverse ­concertzalen van de wereld, onder meer in Parijs, Salzburg, Wenen, ­Athene, Birmingham, Keulen en New York (Carnegie Hall). Op de prestigieuze BBC Singer of the World Contest 2003 in Cardiff trad Tania op als vertegenwoordiger van Nederland.

Tania Kross maakt snel carrière en valt op door haar gedrevenheid en innemende persoonlijkheid op het podium. In de Staatsoper in Stuttgart, het Operahuis in Riga en op het Glyndebourne Festival is zij een graag geziene Carmen. Ook op andere podia was Tania regelmatig te zien.

Naast haar carrière, zet Tania zich ook in voor verschillende organisaties ten behoeve van de jeugd, cultuur en onderwijs. Zo is zij ambassadeur van Het Leerorkest waarvoor elke jaar ­instrumenten verzameld worden in een landelijke actie. Ook als ambassadeur van de Koninklijke Bond van Opera en Oratorium Verenigingen streeft zij ernaar om klassieke muziek zo dicht mogelijk bij (nieuw) publiek te krijgen. Zij is ook werkzaam als producent van onder andere haar grote droom, ­Katibu di Shon/Slaaf en Meester, de eerste Papiamentstalige opera (libretto Carel de Haseth, ­muziek Randal Corsen) die in mei 2013 in ­Amsterdam in première ging.

Profiel details