fbpx

Svetlana Pilipenko

Viool

Mijn naam is Svetlana Pilipenko. Ik ben geboren in Rostov aan de Don in Rusland. Ik begon met vioolspelen op mijn vijfde bij de plaatselijke muziekschool. De passie voor muziek heb ik al vroeg van huis uit meegekregen. Mijn moeder is namelijk accordeondocent.

Vanaf mijn vijftiende tot mijn achttiende studeerde ik aan de school voor de kunsten in Rostov aan de Don. Tijdens deze periode heb ik besloten dat ik van vioolspelen mijn beroep wilde maken. Tijdens deze periode maakte ik ook kennis met de Rotterdamse viooldocente Natalia Morozova, die in mijn stad masterclasses kwam geven. Op mijn negentiende kwam ik naar Nederland om bij haar te studeren aan het conservatorium van Rotterdam. Ik volgde tijdens mijn opleiding ook lessen van Benzion Shamir. In 2012 heb ik mijn conservatoriumopleiding (master) in Rotterdam met een 9,5 afgerond.

Eén van de stukken waarvan ik heel erg houd en die ik als orkestvioliste heel veel heb gespeeld is de Matthäuspassion van Bach. Dit is ook het stuk waarin ik – als concertmeester van het tweede orkest – de heel mooie en uitdagende solo uit de aria ‘Gebt mir meinen Jesum wieder’ heb mogen spelen.

Ik heb grote bewondering voor de Russische violist David Oistrakh. Ik vind dat hij een bijzonder mooie klank heeft. Ik hoor in zijn vioolspel de passie voor muziek die ikzelf ook voel.

Ik vind het heel leuk om bij het Zeeuws Orkest te spelen, omdat het orkest een heel diverse programmering heeft. Ik vind het erg leuk dat in deze programmering plaats is voor de grote symfonische werken, die ik zelf erg graag speel (zoals Dvořák’s negende symfonie, of de derde symfonie van Brahms).

Naast mijn werk bij het Zeeuws Orkest speel ik in verschillende andere orkesten en ensembles. Daarnaast geef ik vioolles aan kinderen en aan volwassenen in Rotterdam en omstreken.

Profiel details