fbpx

Ruud van der Meulen

Contrabas

Ruud van der Meulen is geboren in Rotterdam leeft met zijn contrabas en een beetje met zijn basgitaar.

Ik kom niet uit een familie die veel muziek maakte, maar wel een familie die veel muziek luisterde. En thuis was dat met name klassiek en jazz. Als kind wilde ik viool spelen, het bekende ‘Mendelssohn’ verhaal… Maar door een verhuizing ging dat niet door. Ik begon met gitaar te spelen, en vervolgens steeds meer bassen op gitaar… Door vriend ben ik naar de basgitaar gedreven, daarna een  fretloze bas en zo ben ik bij de contrabas terechtgekomen.

Hele sterke herinneringen heb ik aan Mahler 4 en vooral ook de Mattheus Passion … Na mijn allereerste uitvoering hiervan was ik beetje van slag. Dit had nogal wat impact op mij. Zulke mooie muziek in combinatie met het verhaal.Een heel spannend optreden voor mij was een solo in Mahlers Symfonie no. 1 Het stelt niets voor, het is een kinderliedje, maar voor mij heel spannend. Ik ben bij het orkest gevraagd door en via toenmalige aanvoerder van de bassen.

Naast het Zeeuws Orkest speel ik in TY, het Zeeuws kamerorkest. En in het Brabants Kamerorkest (o.a. Mattheüs). Verder geef ik les op CKE-Eindhoven, muziekschool en in Den Bosch en op de BassAcademy. Op CKE ben ik ook de MuziekKoning, in die hoedanigheid geef ik op een ludieke wijze muziekles op basisscholen, meestal groep 4-6.

En ik speel als MuziekKoning de hoofdrol in het gelijknamige Muziektheaterstuk. Dit stuk heb  ik samen met een andere docent geschreven. Ik vind het leuk om te arrangeren, componeren en muziektheater te ontwikkelen voormet name de  basisschool leeftijd.

In de interactie met mijn publiek vind ik het erg belangrijk dat ze de gedrevenheid in mijn spel zien. Naderhand krijg ik vaak reacties uit het publiek over het gepassioneerd spel.

 

 

Profiel details