fbpx

Renske de Leuw

Harp

Renske de Leuw wist al als klein meisje dat de harp haar instrument was. Zij vormt samen met vier andere leden van het Zeeuws Orkest het ensemble VIJF!

 Ik ben geboren in Zevenaar en opgegroeid in Oisterwijk. Als vijfjarig meisje werd ik verliefd op de harp, toen ik acht jaar was mocht ik dan eindelijk op dat geweldige instrument beginnen!

Ik ben opgegroeid in een muzikaal gezin. Mijn ouders waren veel met muziek bezig, mijn vader o.a. als muziekconsulent en koordirigent, mijn moeder o.a. als muziektherapeute

Eigenlijk was ik vanaf de eerste keer dat ik de harp hoorde verkocht! Maar omdat ik nog zo jong was wilden mijn ouders graag dat ik ook andere muziekinstrumenten leerde kennen voor ik mijn keuze maakte. Maar na twee jaar AMV les was het toch echt de harp die overbleef. Stiekem droomde ik er altijd al van harpiste te worden. Maar met het idee ‘ik ben toch niet goed genoeg’ riep ik als puber dat ik advocate wilde worden. Gelukkig heb ik op tijd beseft dat mijn hart toch echt bij de muziek ligt.

Bijzonder is voor mij Ravel’s ‘Introduction et Allegro’ voor harp, fluit, klarinet en strijkkwartet. Dit is toch wel erg mooi. Zoveel klankwerelden als daar voorbijkomen! Sowieso is Ravel een favoriet, samen met Mahlers orkestwerken.

Wie ik echt bewonder is Isabelle Moretti, een zeer bevlogen harpiste. Haar concerten zijn niet foutloos, maar de liefde voor muziek en de harp in het bijzonder, hoor je in élke noot.

Elk optreden is weer spannend! Maar met Het Zeeuws Orkest de harpcadens in Ravel’s Tzigane spelen was een behoorlijke uitdaging. Het gaat natuurlijk om de viool solist. Maar na een lange solo komt dan eindelijk de harp erin, met een cadens die echt erop of eronder is. Gelukkig heb ik er ook echt van kunnen genieten!

Lang geleden speelde ik als invaller de Nieuwjaars serie mee. Dat beviel van beide kanten goed en sindsdien speel ik regelmatig mee. HZO is een fijne groep mensen, waar ook met plezier muziek wordt gemaakt. Onder leiding van Ivan is het vaak hard werken maar ook écht heel fijn musiceren.

Ik speel op veel verschillende plekken en orkesten. Maar vaak kom je weer dezelfde, bekende gezichten tegen. Daarnaast houd ik erg van kamermuziek en speel ik in verschillende ensembles. Samen met vier ander orkestleden vorm ik het ensemble VIJF!. Zo vormen we samen een heel intiem orkest. De harp als solo instrument is prachtig, maar sámen musiceren misschien nog wel magischer. En met thereminspeler Thorwald Jørgensen (slagwerker in HZO) vorm ik Duo Jørgensen-de Leuw.

Buiten het spelen geef ik ook les en verzorg de pr en een stukje coördinatie bij een van de locaties waar ik werk.

Wil je meer weten kijk dan op www.renskedeleuw.nl of www.ensemblevijf.nl en www.thereminharp.com

 

Profiel details