fbpx

Renée van Brakel

Viool

Renée speelt sinds 1991 in het Zeeuws Orkest. Renée is ook actief als stemacteur.

Ik ben Rotterdam geboren en heb vioolles gehad vanaf mijn vijfde tot mijn vijftiende jaar. Na de HBS ben ik Frans gaan studeren en tot mijn pensioen in 2016 docente Franse Taal en Letterkunde geweest. Intussen heb ik mijn viool (de viool die ik van mijn oma heb gekregen, die vioollerares was in Rotterdam) weer ter hand genomen en na een paar jaar les van Myra van Groenendael heb ik in 1991 auditie gedaan voor Het Zeeuws Orkest.

Op 54-jarige leeftijd ben ik aan de conservatoriumopleiding begonnen aan de Schumann Akademie. Na het behalen van de theorie-examens heb ik les genomen bij Thijs Kramer, maar ik heb mijn  eindconcert niet kunnen uitvoeren.

Inmiddels heb ik een strijkersensemble opgericht: het Zeeuws Strijkersensemble Hosvazze, speciaal voor oudere beginnende violisten. Al na anderhalf tot twee jaar les kunnen zij meedoen met het ensemble, waarbij plezier in het samen musiceren vanaf het begin voorop staat. Het Ensemble heeft haar eerste optredens achter de rug, in de vorm van Kerstconcerten samen met het Zeeuws Fluitorkest van mede-orkestlid Maaike van de Heijdt.

Voorts ben ik stemacteur en presentatrice. Ik ben te zien en te horen bij bijvoorbeeld de uitvoeringen van Peter en de Wolf met het Zeeuws Blaaskwintet, ook bestaande uit blazers van Het Zeeuws Orkest. En vanaf komend voorjaar op de rondvaartboot op het Veerse meer als commentaarstem bij de bezienswaardigheden waar de boot langs vaart.

Voor informatie over mijn stem activiteiten zie www.voiceforyou.org

Over het meespelen in Het Zeeuws Orkest : ” Muziek gaat al vanaf ik me kan herinneren rechtstreeks mijn hart in. Ik was drie of vier toen ik bij de radio stond te dansen bij klassieke muziek met m’n vingertje boven op mijn hoofd en rondjes draaien, terwijl ik zei “Bach, Bach Bach”. We hadden een ouderwets traporgel in de kamer, en dan moest mijn buurjongetje de trappers op en neer duwen en dan kon ik bij de toetsen om liedjes te spelen.

Mooie muziekherinneringen: “Mijn moeder zong altijd een slaapliedje op de wijs van het thema van Smetana’s Moldau, en als ik dat met het orkest speel, stromen de tranen uit mijn ogen. Trouwens ook bij de 1e en 2e symfonie van Brahms en bij sommige fragmenten die ineens zo schurend mooi zijn. Een beetje emotioneel incontinent, noem ik dat zelf….. gelukkig kan je als violist dan wel gewoon doorspelen! Het Zeeuws Orkest neemt een heel grote plaats in in mijn leven. Wat ben ik toch een bevoorrecht mens, denk ik dan als we weer het podium opgaan voor een concert. Ik hoop dit nog wel een paar jaar vol te houden.”

Profiel details