fbpx

John Groeneveld

Hobo

John Groeneveld (1957) is sinds 1988 solo-hoboïst bij Het Zeeuws Orkest, en met ingang van seizoen 2015 tweede hoboïst/alt hoboïst.

Ik vind het een voorrecht bij dit orkest te mogen musiceren, en na zovele jaren bouw je veel vriendschappen op.

Hoewel ik in Tilburg woon heb ik jaren een sterke band met Zeeland: ik was gedurende 21 jaar lang verbonden als hobodocent aan  De Zeeuwse Muziekschool.

Ik studeerde aan het Maastrichts Conservatorium en behaalde mijn onderwijsakte en diploma Uitvoerend Musicus voor hobo met aantekeningen voor hobo d’amore, engelse hoorn en kamermuziek.

In de jaren daarna voornamelijk werkzaam als free-lance hoboïst waarbij ik o.a. veelvuldig optrad in voorstellingen met Herman van Veen (Alfred Jodocus Kwak) en 188 voorstellingen van de musical ‘Les Misérables’ in Carré en Scheveningen speelde. Ik was mede oprichter van het Aquarius Ensemble o.l.v. Lucas Vis dat gedurende 10 jaar succesvolle concerten van 20e –eeuwse muziek gaf.

Ik maakte jarenlang concertreizen naar Frankrijk en Duitsland. Als solist speelde ik onder meer hoboconcerten van Vivaldi, Cimarosa, Marcello, Mozart, Bach, Donizetti, Fisher-Tull en Martinu. Mijn grootste passie is kamermuziek spelen en lesgeven.

Als docent ben ik momenteel verbonden aan muziekscholen of collectieven van Tilburg, Eindhoven, Hilvarenbeek, Reusel/De Mierden, Oirschot en Best. Als docent methodiek hobo ben ik tevens verbonden aan het Fontys Academy of Music and Performing Arts (AMPA) in Tilburg. Sinds 2012 ben ik coördinator van de Young Musicians Academy aan datzelfde instituut. Binnenkort gaat mijn Examenbureau voor blaasinstrumenten van start.

Ik ben leider van de door mijzelf in 2005 opgerichte dubbelrietensemble Aulos Consort. Met veel plezier speelde ik ruim 25 jaar hobo en Engelse hoorn in de Kon. Harmonie Concordia van 1839 uit Hilvarenbeek, uitkomend in de eerste divisie. Sinds 2016 ben ik lid van de Koninklijke Harmonie Sophia’s Vereeniging uit Loon op Zand (concertdivisie).

Tevens ben ik  1e  hoboïst bij Orkest Zuid en een graag geziene gast bij diverse (gelegenheids-)orkesten en ensembles.

Wil je meer weten? Neem een kijkje op www.johngroeneveld.nl of www.muziekexamens.nl of www.youngmusiciansacademy.nl

 

Profiel details