fbpx

Anne-Marie van de Grint

Viool

Violist Anne-Marie en is vervangend concertmeester. Speelt in tangokwintet Grupo del Sur en kamermuziekensemble VIJF! is concertmeester van Brabant Sinfonia en heeft een eigen lespraktijk.

 

Op 8-jarige leeftijd begon ik met vioollessen op aanraden van een lerares op de Vrije School die had gemerkt dat ik muzikaal was. 

Op mijn twaalfde mocht ik een ‘hele’ viool en kreeg de viool van mijn overleden opa. Het was een bijzonder moment toen mijn oma de viool van opa uit een goed afgesloten kast uit de kelder haalde. In een houten vioolkist, de viool helemaal onder het stof.

Dat ik iets creatiefs wilde studeren stond wel vast, maar of het viool, toneel of kunstacademie zou worden, daar was ik nog niet helemaal uit. Pas in mijn eindexamenjaar besloot ik om conservatorium te gaan doen.Ik studeerde eerst een jaar in Amsterdam, daarna in Tilburg en vervolgens in Maastricht.

Spelen voor een commissie ging me niet goed af, dan namen de zenuwen het over. Maar ik gaf het niet op. Met vallen en opstaan lukte het me om uiteindelijk mijn diploma’s voor Docerend en Uitvoerend musicus te halen. Met m’n diploma op zak besloot ik voorlopig alleen dingen te doen waar ik me goed bij voelde en waarbij ik níet op m’n tenen hoefde te lopen. En dat werkte! Gaandeweg voelde ik me steeds zekerder op het podium en nam steeds grotere uitdagingen aan. Sinds 1998 speel ik in het Zeeuws Orkest.

Ik vind het heerlijk om in kleine ensembles te spelen, om met een groep (soms jarenlang) samen te werken en te groeien en te genieten van het musiceren voor publiek! Zo speelde ik in diverse ensembles, van barok tot Argentijnse Tango en Zuid-Amerikaanse muziek en richtte uiteindelijk mijn eigen Tango Kwintet Grupo del Sur op. Deze groep (met muziek van Astor Piazzolla) bestaat al meer dan 10 jaar en geeft veel succesvolle concerten.

Sinds begin 2017 speel ik ook in het nieuw opgerichte ensemble VIJF! Een ensemble met een unieke samenstelling van fluit, viool, hobo, fagot en harp. Allemaal leden van het Zeeuws Orkest! Het is een ontdekkingstocht om voor deze groep, alleen en met de collega’s, stukken te arrangeren voor deze bijzondere bezetting.

Hoogtepunten waren voor mij:

  • Het spelen in een theatervoorstelling tijdens het Oerol Festival op het strand van Terschelling.
  • Het spelen van beide vioolsolo’s in de Mattheus Passie. Maar toch vooral het prachtige ‘Erbarme Dich’.
  • Het concert met live CD opname in de kleine zaal van het Concertgebouw Amsterdam, met Grupo del Sur.
  • En de vele concerten waarbij zowel de musici als het publiek intens kunnen genieten van het musiceren en de muziek!

Voor meer informatie klik naar mijn website: www.annemarieviool.nl

Voor meer informatie over mijn werk zie ook de volgende filmpjes:

 

 

Profiel details