fbpx

Omroep Zeeland over het In Memoriam 1953 een uniek buitenconcert op 27 mei 2018

De hemel huilde zachtjes mee voor de slachtoffers van de watersnoodramp

Een zacht regenbuitje begeleidde het Zeeuws Orkest tijdens het spelen van het In Memoriam van Lex van Delden gisteren bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk. De Amsterdamse componist en muziekjournalist Lex van Delden schreef het in 1953, na het zien van de beelden van de ramp die zich in Zeeland voltrok.

Het orkestwerk wordt bijna nooit uitgevoerd. De locatie in de openlucht, tussen de caissons van het Watersnoodmuseum gaf een extra lading aan de compositie van Van Delden.

 

Bij de leden van Zeeuws Orkest waren de meningen verdeeld over het In Memoriam. Slagwerker Cora Dellebeke vond het jammer dat maar heel kort het enorme geweld waarmee het water indertijd Zeeland binnen denderde te horen is in de compositie. Celliste Wietske Lelie daarentegen vond het Im Memoriamindrukwekkend omdat de angst en verdriet zo voelbaar is in de muziek.

Optreden met BLØF

Het Zeeuws Orkest sloot met dit concert in Ouwerkerk hun zomerserie af. Op 28 juni opent het Zeeuws orkest samen met BLØF 13e editie van Concert at Sea op de Brouwersdam.

Bekijk het volledige fragament op Omroep Zeeland

Lees ook: